! Welkom bij Most Adorable Doodles !
! Welkom bij Most Adorable Doodles !
Je huis klaarmaken voor de komst van je nieuwe pup is vergelijkbaar met het inrichten van een babykamer! Door dit van te voren te doen ben je optimaal voorbereid op de grote dag.
CHECKLIST
..................................
1. Eigen plek
Je pup houdt van een rustig eigen plekje om zich terug te trekken en te slapen, maar wel met uitzicht op het gezinsleven. Hij wil betrokken blijven. Het kan een kussen, vetbed of een hondenmand zijn. Deze plek is alleen voor hem en het is raadzaam om kinderen te leren dat zij de hond niet mogen storen als hij in zijn eigen ruimte is.
Wij zien de puppy-ren dus als een veilige plek voor de hond. Je kan hem hieraan wennen door er een kleine snack in te leggen (bv kleine kong met iets lekkers erin). Hierdoor krijgt de puppy-ren een positieve associatie. Om je pup extra warm te houden kan je een warmtekussen of kruik gebruiken (niet te heet!) zodat de warmte van de broertjes en zusjes nagebootst kan worden en je pupje zich de eerste dagen geborgen voelt.
Als je niet in de kamer bent kan een radio met rustige muziek uitkomst bieden.
M.b.t. de keuze van een mand. Eerst een kleinere mand met rand/verhoging is een goed idee van 40 cm x 30 cm (binnenmaat). Handig om bijvoorbeeld bij de Action eerst in te slaan alvorens een luxere mand voor jullie volwassen hond aan te schaffen. Wij adviseren 70 cm x 60 cm (binnenmaat).
Hoewel wij absoluut geen voorstander van de bench zijn (zoals aangegeven in het artikel over Slapen dat we jullie gestuurd hebben), willen we degene die dat toch willen proberen de juiste bench-maat meegeven. De volgende Bench-maat link is nuttig. Daar lees je dat de maat 82 x 59 x 59 minimaal wordt aanbevolen voor de mini labradoodle.
Voor grote medium dus een maatje groter. Hoe je dit aanleert is op vele Youtube filmpjes te vinden. Als pupje piept voelt hij zich waarschijnlijk alleen en is het goed om er rustig naast te gaan zitten, pupje geruststellen en zelf even een boek te lezen o.i.d..
Gebruik de bench NIET als strafmiddel en na een half jaartje is de bench waarschijnlijk ook niet meer nodig.
Voor het vervoer naar puppyles, dierenarts e.d. kan je een autobench gebruiken of een tuigje met een tussenstuk die aan de autogordel vastgemaakt kan worden zodat pup op de achterbank kan zitten (bv op een kleed)
Link: Warmtekussen van Snuggle Safe
2. Halsband of tuigje & riem
De keuze tussen tuigje of halsband is voor iedereen verschillend waarbij de methode bij de ene hond beter werkt dan bij de andere. Grofweg is het voordeel van de halsband dat de pup niet beperkt wordt in zijn beweging. Het nadeel is dat alle bewegingen opgevangen worden door het kwetsbare nekje. Hierdoor kan de luchtpijp, schildklier, nekwervels en zenuwen beschadigd worden. Er wordt ook melding gemaakt van schade en ogen en oren. Het voordeel van een tuigje is dat de krachten over het lijfje worden verdeeld. Maar sommige honden vinden een tuigje om hun lijf niet fijn en voelen zich in hun bewegingsvrijheid beperkt.
Onze voorkeur gaat uit naar een Y-tuigje die de bewegingsvrijheid van de hond niet belemmerd. Kies voor de pup een zacht en soepel tuigje. Doe de band niet te strak. Als je twee vingers tussen de band en zijn nek kunt doen, zit de band goed. Kies een lijn van ongeveer 3 meter lang en om mee te beginnen raden wij een puppylijntje aan met een kleine musketon.
Een rollijn, een riem die langer wordt vanuit handvat, is pas op oudere leeftijd geschikt. De hond leert hiermee dat als je maar trekt je vanzelf meer vrijheid krijgt, dus het veroorzaakt trekken aan de riem. Deze gebruik je pas als je hond netjes aan de riem kan lopen en je jouw opgevoede hond meer loopruimte wilt geven.
TIP - Naampenning: Bevestig een naampenning met jullie telefoonnummer aan de halsband / tuigje van je pup. Hierdoor kan je gevonden pup snel teruggebracht worden naar zijn baasje. Iedere hond heeft tegenwoordig een onderhuidse chip, maar deze kan alleen uitgelezen worden bij de dierenarts, asiel of pension.
Links
3. Voer- en waterbak
Je hebt ze in allerlei soorten en maten; van steen, plastic of metaal. Alles heeft voor- en nadelen. Roestvrijstalen voer- en waterbakken roesten of breken niet en zijn gemakkelijk schoon te maken. Koop bakken meteen ‘op de groei’. Een te kleine bak eet of drinkt niet prettig als ze groot zijn. Een in hoogte verstelbare standaard voor de voer- en waterbakken is aan te raden. Zo hoeft je pup zijn kop maar lichtjes te buigen. Dit voorkomt verslikken en het eten kan gemakkelijker naar zijn buik.
Bedenk ook waar je bakken neer gaat zetten. Liefst op een plek waar de hond rustig kan eten zonder gestoord te worden. De waterbak moet natuurlijk altijd te bereiken zijn voor je viervoeter.
4. Voeding
In zijn voerbak heeft je puppy op de dag van zijn thuiskomst eten nodig. Geef je pup in ieder geval de eerste weken hetzelfde voer als bij ons. Wij geven vers voer (ontdooid uit de diepvries, ook bekend al kvv = kant en klaar vers vlees) van Energique- puppies' (zie voedingswijzer bij Links).
In tegenstelling tot de aanwijzing op de verpakking gelden volgens Energique per gewicht globaal de volgende dagelijkse hoeveelheden voor de Medium Australian Labradoodle (ALD):
Leeftijd / gewicht / voer hoeveelheid
ALD mini 15 kg ALD medium 18 kg
8 weken 3,6 kg 300 g 4,2 kg 350 g
9 weken 4,1 kg 325 g 4,7 kg 375 g
10 weken 4,6 kg 350 g 5,3 kg 400 g
11 weken 5,1 kg 350 g 5,9 kg 400 g
12 weken 5,6 kg 375 g 6,5 kg 425 g
13 weken 6,1 kg 375 g 7,1 kg 425 g
14 weken 6,7 kg 400 g 7,7 kg 450 g
15 weken 7,2 kg 400 g 8,3 kg 450 g
17 weken 8,1 kg 425 g 9,4 kg 475 g
19 weken 9,0 kg 425 g 10,5 kg 475 g
21 weken 9,9 kg 425 g 11,5 kg 475 g
23 weken 10,6 kg 425 g 12,4 kg 500 g
25 weken 11,2 kg 425 g 13,2 kg 500 g
28 weken 12,1 kg 425 g 14,2 kg 475 g
31 weken 12,7 kg 425 g 15,0 kg 475 g
34 weken 13,3 kg 425 g 15,7 kg 475 g
37 weken 13,7 kg 400 g 16,3 kg 475 g
40 weken 14,0 kg 400 g 16,6 kg 475 g
Tot volwassen gewicht 15 kg ca 400 g en bij 18 kg ca 475 g per dag.
Tot 12 weken krijgt de pup 4 keer per dag eten (07:30, 12:30, 18:00, 23:00). Vervolgens tot 6 maanden wordt de pup 3 maal daags gevoerd en daarna krijgt de hond de rest van zijn/haar leven 2 voedingen per dag .
N.B. Dit schema is een richtlijn. De omgeving, het temperament, de leeftijd en activiteit van je honden hebben veel invloed op zijn voedingsbehoefte. De Australian Labradoodle is een levendige hond die dus wel wat energie gebruikt. Daarom adviseren we altijd om “met je ogen” te voeren. De ribben van je hond moet je kunnen voelen maar niet zien. Ook kijkt de dierenarts mee bij de geplande bezoeken (9 weken, 3 maanden, 6 maanden, enz.).
Dus voer gerust wat meer als je pup wat mager aanvoelt.
Het kan zijn dat hij de eerste dag niet wil eten. Dwing hem dan niet en geef hem tijd. De volgende dag komt zijn honger vanzelf terug. Als je puppy zich eenmaal op zijn gemak voelt, kun je geleidelijk overschakelen op voeding naar eigen keuze als je dat wil. Het is ook goed om door te gaan met kvv van andere goede merken zoals Pure Instinct, Carnibest, Darf, Barfmenu. Als je over wil gaan op brokken of een combinatie van brok en vers dan kan je bv s morgens brok geven en s avonds vers. Wil je brok en vers door elkaar mengen dan kan dat alleen met een geperste brok (dus niet met een geëxtrudeerde of krokante brok)
Meng steeds iets meer nieuwe voeding met steeds minder oude voeding. Na 7 dagen is je puppy dan helemaal over op het nieuwe voer. Ook is een brok kan je het beste afwisselen zodat eten altijd een feestje blijft. Goede merken zijn Acana, Orijen, Darf, Farmina. Op voerwijzer kan je uitgebreid zoeken en geeft de auteur aan wat zij een goede brok vindt en waarom.
Zorg dat er altijd vers water beschikbaar is.
Links
5. Tandenborstel & tandpasta
Voor de verzorging van het gebit van je puppy gebruik je een hondentandenborstel en hondentandpasta. Je kan beginnen met eerst enkele dagen voorzichtig alleen je vinger in langs de tanden en kiezen te halen. Als dit zonder problemen gaat kan je de volgende stap nemen en voorzichtig met de tandenborstel alleen de voorste tandjes doen. Paar dagen later kan je dit uitbreiden. Als je begint voordat je pup 12 weken oud is, zal hij tandenpoetsen als een normale handeling beschouwen. Door het tandenpoetsen, help je tandplak en tandsteen voorkomen. Zo bescherm je je pup tegen gebitsproblemen en bloedend tandvlees als hij ouder wordt. Poets ongeveer twee tot drie keer per week zijn tanden en kiezen (met name de achtersten). Als je niet wil poetsen kan je vanaf pup ook elke dag lekker laten kluiven op een natuurlijk kluifje. Zo kan je de tandjes ook schoon houden.
6. Vachtverzorging
Zorg voor een goede borstel en/of een kam. Laat je pup wennen aan de verzorging van zijn vacht.
Wij hebben al een begin gemaakt door de pup regelmatig op de trimtafel te laten wennen aan een zachte borstel over zijn lijfje. Wij leggen ze dan op hun zij zodat je makkelijk overal bij kan en het ook heel relaxt is voor de hond. Je hoeft hem niet meteen lang te borstelen.
De beste borstel voor de grotere Doodle is de Activet. De paarse is geschikt voor de meer curly, wollen vacht en de groene is speciaal voor de fleece en de wavy fleece vachten (onze doodles). Wij geven een borstel mee in het puppypakket voor als de pup 20 weken is.
Totdat de hond 5 maanden is kan er met een gewone (mensen) borstel 1 a 2 keer per week zachtjes geborsteld worden. Dit is tevens een goede manier om lekker met je hondje bezig te zijn! Vanaf ca 5 maanden mag je de Activet borstel voorzichtig gaan gebruiken. Doe dit maximaal 2 keer per week want anders kan je de haarzakjes beschadigen.
Rond de 8-14 maanden wordt de puppy vacht vervangen door de volwassen vacht. In deze periode is de vacht extra gevoelig voor klitten en vervilten omdat de losse haren in de vacht blijven hangen! Dus regelmatig gebruik van de Activet is dan extra belangrijk. Na het borstelen nog even met de kam nalopen. Mochten er toch klitten in de vacht komen dan kan je die met een Matt splitter of een schaartje in de lengterichting van het haar de klit doorknippen en daarna uitborstelen. Klitten en vervilten zijn erg slecht voor de huid en de hond kan er echt last van krijgen. Probeer het dus te voorkomen.
Behalve goed borstelen zal de hond ook geknipt moeten worden. Ga op tijd op zoek naar een goede trimster (die ook bekend is met de Labradoodle vachten, anders komt er een poedel thuis!) want ze zijn vaak al maanden van te voren volgeboekt. Wellicht vind je het leuk om je hond zelf te leren trimmen. Op internet zijn diverse aanbieders te vinden. Dit kan heel leerzaam zijn maar je leert het pas door het veel te doen.
Ook even de oortjes, voetjes en nageltje bekijken. Als er veel lang haar tussen de voetzooltjes is kan dit met een klein schaartje weggeknipt worden. Zo blijft er geen modder of sneeuw aan de haartjes hangen hetgeen het lopen bemoeilijkt. Ook glijden de honden eerder uit op een gladde ondergrond als de haren op de voetzool te lang zijn.
De oortjes zijn heel gevoelig. Tijdens het borstelen voorzichtig de oortjes vasthouden en geleidelijk de handelingen uitbreiden naar oren optillen, vasthouden en later inspecteren.
De doodles hebben ook haar in de gehoorgang. Wij raden aan om geen haartjes uit de oren te plukken. Dit maakt kleine wondjes die makkelijk kunnen ontsteken. Soms kan er een vies oortje ontstaan doordat er bv veel haar in de gehoorgang zit waardoor het samen met het opgehoopte oorsmeer mogelijk een oorontsteking kan geven. Je kan dan het overtollige haar er voorzichtig uit knippen en Earsolv gebruiken. Dit is een poeder waarvan je heel weinig gebruikt gedurende een bepaalde tijd (zie hun beschrijving) en dat zorgt dat het oor droog wordt en blijft.
De haartjes tussen de voetzooltje mogen niet te lang worden omdat hier zich vuil in verzamelt . Dit kan je voorzichtig wegknippen. Houd ook de nageltjes in de gaten. Waarschijnlijk slijten ze keurig af met uitlaten maar soms moet er toch een puntje af als ze te lang worden. De eerste keer kan je dit ook samen met de hondentrimster of dierenarts-assistente doen. Het is aan te raden om met je pup een kennismakings-bezoek te brengen bij een trimsalon zonder een knipbeurt maar om alvast hem te wennen aan deze omgeving.
Een waterblazer is ook erg fijn om in de toekomst aan te schaffen. Behalve dat deze de hond snel droog maakt blaast hij ook al het vuil en zand uit de vacht en tevens worden de haren zodanig uit elkaar geblazen dat het klitvorming tegengaat. Op internet is een ruime keuze beschikbaar!
Links
7. Speeltjes & kluiven
Puppy’s hebben graag iets in hun bek (liever niet jouw handen) en daarom zijn speeltjes in huis welkom. Niet iedere pup houdt van dezelfde speeltjes. Haal er een paar in huis en ontdek waaraan jouw pup de voorkeur geeft. Vaak willen ze ook op iets kauwen. Dit kunnen natuurlijke kauwmaterialen zijn zoals: bullenpezen, pensstaafjes , gedroogde geiten- of konijnenoren, gedroogde long of runderluchtpijp die je eventueel nog kan vullen met het voer of beetje hondenworst. Zorg dat je pup geen ongeschikte voorwerpen tot doelwit maakt, zoals je nieuwe schoenen of de beer van je kind.
Als beloningsnoepje kan je in het begin gewoon een kleine puppybrok geven zoals bv Acana of Darf. Het kleintje vindt alles nog lekker. Later kan je overgaan op beloningssoepjes zonder tarwe, pensbrokjes of stukje kaas of hondenworst.
8. Maak je huis puppy-veilig
Controleer je huis op veiligheid voor je pup. Liggen er losse snoeren op de grond in huis waarop hij kan kauwen? zijn je nieuwe schoenen of het vloerkleed veilig opgeborgen? Zijn er plekken waar hij bekneld kan raken of misschien wel naar beneden vallen? zijn de schoonmaakmiddelen en vuilnisbakken onbereikbaar voor je puppy?? Controleer vloeren, ramen, balkons en trappen. Voor een goed beeld kan het helpen als je even op handen en knieën door je huis kruipt.
Links
Hoe bereiden we ons goed voor?
9. Maak je tuin puppy-veilig
Controleer of je tuin veilig is voor je pup. Zitten er gaten in het hek waardoor hij kan ontsnappen? Zijn de chemische kunstmest, de onkruidverdelger en andere giftige middelen veilig opgeborgen? Zijn er giftige planten of paddenstoelen in je tuin aanwezig, die je beter kunt verwijderen?
10. Vind een goede hondenschool
Het is goed om je alvast te oriënteren bij welke hondenschool je met je pup wil inschrijven.
Onderzoek of er les gegeven wordt door goed opgeleide instructeurs en of je een klik hebt met hem/haar en de methode van lesgeven.
Zoek een school die positief traint, d.w.z. die voer en spelen als beloning gebruikt. Een school die "correcties" (met bv slip ketting of straffen van de hond) is niet bezig met positief trainen. Het is belangrijk dat een pup leert welk gedrag wenselijk is.
Let er op dat er les wordt gegeven in kleine groepjes (max ca 4)en dat er genoeg aandacht is voor ieder individu. Zorg dat je niet te lang hoeft te wachten op de andere deelnemers en dat de les niet te lang duurt. De concentratie van een pupje is namelijk niet zo erg lang;).
Je kan ook beginnen met individuele lessen, dan heb je prive les wat heel fijn werkt. Jullie kunnen dan later eventueel aansluiten in een kleine groep. (kijk bijvoorbeeld eens op de PDTE - Pet Dog Trainer Europe- site of er een verantwoorde trainer bij je in de buurt woont).
11. Vergaar informatie over een puppy in huis.
Er is veel informatie te vinden op internet over hond-vriendelijke opvoeding, verantwoorde spelletjes, voeding, vachtverzorging etc.. Er leiden vele wegen naar Rome dus kies eruit wat het beste bij jullie past.
Als je goede boeken wil lezen kunnen we o.a. aanbevelen:
"Kalmerende signalen" van Turid Rugaas , zij beschrijft de lichaamstaal van de hond en hoe wij die kunnen lezen,
Puppywijs, Petra de Munnik, aanrader om van jullie pup een stabiele hond te maken met als uitgangspunt het welzijn van de pup/hond.
"Een hondenleven lang" ,fysiek en mentaal in balans, van Sam Turner en Martine Burgeres. Deel 1 gaat uitgebreid in op omgang met de pup en hoe je hem positief opvoedt en deel 2 over de puber hond. In deze delen staan heel veel oefeningetjes in om de pup in balans te laten opgroeien.
Link
Bron: o.a. Royal Canin
12. Vaccinaties, wormenkuur en anti-vlooien/teken middelen.
Natuurlijk willen wij onze hond gezond zien. Daarom is het ook nodig dat ze voor ernstige ziekten gevaccineerd worden. De pup is bij ons ontwormd, gechipt en ingeënt conform de wettelijke eis. De nieuwe baasjes dienen de hond ook te ontwormen. Dit heeft alleen zin indien er ook daadwerkelijk wormen in de darmen aanwezig zijn. In tegenstelling tot een vaccinatie kan je een wormenkuur namelijk niet preventief geven. Daarom raden wij aan om de ontlasting eerst te laten onderzoeken op wormen (kan bij Het Woud). Tegelijkertijd wordt er dan gecontroleerd op Coccidiose (waarvan toxoplasmose familie is). Mochten er parasieten gevonden worden geven zij ook aan welk middel gegeven kan worden. Tevens laten zij weten wanneer het onderzoek herhaald dient te worden (meestal om de 3 maanden maar kan ook later) .
Zo voorkom je dat je viervoeter onnodig chemisch middelen toegediend krijgt. Er zijn ook natuurlijke middelen op de markt die kunnen helpen tegen wormen.
Verder dient men de pup op 9 weken en 12 weken te laten vaccineren. Als de hond 1 jaar oud is kan d.m.v. titeren bij een ervaren dierenarts het entschema door de dierenarts worden bepaald. Echter, er is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de vaccinaties vaak langer doorwerken dan de 3 jaar die altijd werd aangenomen. Dat betekent dat de hond nog voldoende afweerstoffen heeft tegen bepaalde ziekten en een inenting geen effect heeft (alleen een aanslag op het immuunsysteem geeft). De antistoffen kunnen in het bloed gemeten worden (titeren). Aan de hand van de uitslag kan bepaald worden of je hond wel of (nog) niet gevaccineerd moet worden.
Er kan getest worden op Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. Helaas niet voor andere aandoeningen zoals kennelhoest of ziekte van Weil.
Niet alle dierenartsen zijn ervaren met de Vaccicheck (titermethode) of Rapid test, dus check van te voren.
N.B. als je naar het buitenland gaat is Rabiës inenting verplicht. (Ook voor slechts een wandelingetje in België of Duitsland!). Dit vaccin mag vanaf een leeftijd van 12 weken gegeven worden. Daarna heeft het 3 weken inwerktijd dus denk eraan op tijd te vaccineren!
Vooral in de zomer kunnen de honden last hebben van teken en/of vlooien.
Als er nog een kat in huis is ligt een vlooienplaag al snel op de loer als er niet goed behandeld wordt. De meeste reguliere middelen zijn giftig voor mens en dier. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve middelen op de markt zoals Washbar, Flea care,Tic clip en Stop Animal Bodyguard. De hond vaak controleren op teken en die verwijderen met een tekenpen is logisch.
Momenteel dragen onze dames EM-X kralen gevlochten in een paracord. Dit zorgt ervoor dat de hond minder aantrekkelijk wordt voor teken en vlooien. Het klinkt zweverig maar tot nu toe helpt het goed. Ook kan je druppels van etherische olie op de huid doen of knoflookkorrels door het eten waardoor je dier onaantrekkelijk wordt voor de parasieten.
Er zijn nog veel andere middelen op de markt die goed kunnen zijn voor je hond.
Alleen rondom het middel Bravecto is veel commotie ontstaan. Er zijn duizenden mensen wereldwijd die beweren dat hun hond ernstig ziek is geworden (en zelfs overleden) na herhaaldelijk gebruik van dit middel. Daarom raden Bravecto ten zeerste af.
Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren. Door toestemming te geven zal uw data geaggregeerd worden met die van andere bezoekers. Privacy Policy